Η Μπατσαριά ή Μπλατσάρα είναι μια χορτόπιτα που φτιάχνεται με χυλό και όχι με φύλλο.
Συνήθως στη Ήπειρο που συνηθίζεται να τη φτιάχνουν τη σερβίρουν με γιαούρτι. Είναι χαρακτηριστική η γεμάτη γεύση από τον καλοπαντρεμένο συνδυασμό του καλαμποκάλευρου με τα χόρτα και τη φέτα.

ΥΛΙΚΑ :  

  • 1 κ. διάφορα χόρτα ( σέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδα, σπανάκι, βρούβες, ραδίκια)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1/2 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
  • 4 αβγά και 1 κρόκο
  • 350 γρ. φέτα Ήπειρος Φυσικά
  • 80ml ελαιόλαδο Ήπειρος Φυσικά
  • 2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
  • 250gr. γιαούρτι πρόβειο
  • 1/2 φλ.τσ. ξινόγαλο
  • 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αλατίζουμε.

Στο μεταξύ, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε, μαζί με τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο, για 3′- 4′.

Τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα χόρτα. Λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα. Χτυπάμε τ’ αβγά σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, πιπέρι και τη φέτα και τα ανακατεύουμε στο μείγμα των χόρτων. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το χυλό, ανακατεύοντας τα άλευρα με το γιαούρτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένας μέτριος χυλός, που να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι ( αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα).

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το μισό χυλό. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Βάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με το ξινόγαλο και χτυπάμε στο μείγμα τον κρόκο.

Σκεπάζουμε με το χυλό τη γέμιση και βάζουμε στο φούρνο τη μπατσαριά για 50′ περίπου στους 180ο, δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί, πριν τη βγάλουμε.